Våffeldagen – jungfru Maries bebådelsedag och vårfrudagen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)

 

Våffeldagen - vårfrudagen

Våffeldagen - vårfrudagen (bild från Wikipedia)

Våffeldagen är en tradition som de flesta svenskar känner till. Något mindre bekant för många, eller mer bekant för vissa, är jungfru Maries bebådelsedag – familjärt kallat för vårfrudagen. I kristna länder har denna dag firats sedan 600-talet. Våffeldagen och vårfrudagen infaller på samma dag.

Vårfrudagen

Ända fram till år 1953 var Marie bebådelsedag, vårfrudagen, en röd dag i vår svenska almanacka. I samband med att denna röda dag avskaffades så förflyttades det kyrkliga firandet av vårfrudagen till söndagen vilken infaller mellan den 22:a och 28:e mars. Det folkliga firandet av Marie bebådelsedag (vårfrudagen) ligger dock kvar på den 25:e mars.

Vad har allt detta att göra med våffeldagen undrar du då säkert. Våffeldagen anses inte vara något annat än en ordförvrängning, eller ett missförstånd. Någon eller några har sannolikt hört fel på ordet ”vårfrudagen” och fått det till ”våffeldagen”. Eftersom få ogillar smaken av nygräddade våfflor så var det nog ingen som protesterade till att vi införde en egen högtid för våfflorna, nämligen våffeldagen, vilken också firas den 25:e mars varje år.

Läs mer om helgdagen på wikipedia.

Våffeldagen - jungfru Maries bebådelsedag och vårfrudagen, 8.0 out of 10 based on 1 rating